Samen wonen
Het aantal inwoners en huishoudens in onze regio zal naar verwachting ook de komende jaren verder teruglopen. En goed woon- en leefklimaat in en om onze dorpen stellen hoge eisen aan de omgang met elkaar en aan het gezamenlijk gebruik van een veilige infrastructuur. Vanouds is er in onze agrarische gemeente sprake van zekere harmonie tussen landschap, arbeid en bebouwing.
- Behalve bij de geplande uitleggebieden in Loppersum, Middelstum, Stedum en Westeremden, zal de nadruk niet meer moeten liggen op uitbreiding. De opgave ligt in het opvangen van die krimp door herstructurering en kwaliteitsverbetering van de bestaande woningvoorraad naar levensloopbestendige en energiezuinige woningen.
- Er zal slechts op geringe schaal nieuwbouw mogelijk zijn in onze gemeente. Uitgangspunt daarbij is: eerst bouwen, dan slopen. Naast de afspraken die onlangs in de regio zijn gemaakt, zal de gemeente Loppersum hierop een eigen visie moeten ontwikkelen.
- Bestaande dorpskarakters worden behouden en versterkt en we willen alleen ontwikkelingen stimuleren die daaraan recht doen. Historisch gegroeide situaties en harmonieuze voortzetting zijn voor ons de uitgangspunten. Voor wat per dorp noodzakelijk en gewenst is, maken we samen keuzes. De bestaande dorpsvisies, die gezamenlijk door de bewoners zijn ontwikkeld, vormen mede het uitgangspunt.
- Windmolens voor energieopwekking passen wat ons betreft niet in de harmonieuze ontwikkeling die wij voorstaan. Grootschalige intensieve (pluim)veehouderijen evenmin.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is voor de PvdA een vanzelfsprekend ijkpunt Al het gemeentelijk beleid wordt getoetst aan principes van duurzaamheid. De gemeente vervult zelf een voorbeeldfunctie op dit terrein. In o.a. woningbouw, groenonderhoud, milieutoezicht en bestemmingsplannen, is het beleid gericht op behoud en versterking van natuurlijke (hulp)bronnen en op biodiversiteit.