Samen delen

De afgelopen jaren is op het terrein dat we ‘sociaal vangnet’ noemen al heel wat gerealiseerd. Het beleid is vooral gericht op vergroting van zelfredzaamheid en verbetering van zelfstandige ontplooiing van mensen die ondersteuning nodig hebben.

Sociale werkvoorziening, het werk van de kredietbank, maatschappelijk werk en de sociale dienstverlening hebben eveneens aanzienlijke verbeteringen laten zien.
Ook de ontwikkeling van een Centrum voor Jeugd en Gezin en de integrale aanpak van de schuldhulpverlening zijn goede voorbeelden.
Participatie van doelgroepen, meedenken, meepraten, meedoen, staat bij ons hoog in het vaandel, met de recente installatie van de Sociale Werkvoorzieningraad bij Werkvoorzieningschap Fivelingo als voorbeeld.

WMO

Mensen die zelf ruimschoots in staat zijn voorzieningen te betalen, zullen daaraan naar draagkracht moeten bijdragen. De PvdA staat pal voor een goede besteding van WMO-gelden. Waar nodig moet verschuiving van bestedingen plaatsvinden binnen het bestaande budget ten gunste van minder draagkrachtigen.

  • Het bestaande systeem van uitleen van rolstoelen en scootmobielen, evenals aanpassing van woningen uit de WMO-gelden, kan stukken efficiënter. Op korte termijn willen we daarop besparingen realiseren die ten goede  komen aan andere WMO-verplichtingen, zodat de WMO zich tot een echte participatiewet laat maken.
  • Daarnaast is nog winst te behalen uit centrale inkoop, waarbij uiteraard wensen en noodzaak uitgangspunt zijn voor inkoop. Op dit punt wordt de regionale samenwerking verder uitgebreid.
  • Woningen die met WMO-geld zijn aangepast, worden bij verhuizing of overlijden geoormerkt voor andere hulpbehoevenden.
  • Voor in aanmerking komende groepen willen we een Lopster (korting)pas instellen die gebruik van maatschappelijke voorzieningen (zwembad, sportclubs, theater, openbaar vervoer, bibliotheek, cursussen, creatieve vorming) ook voor minder draagkrachtigen (tot max. 120% minimumloon) toegankelijker maakt.